onsdag 25 november 2009

Undergroundrörelse

Har idag tillbringat några intressanta timmar i Nacka tillsammans med en grupp mycket engagerade och kompetenta personer som jobbar med skolutveckling och IT som redskap för detta. Målet med mötet var att tillsammans försöka hitta en riktning gällande forskning runt En-till-En, IT i skolan och pedagogisk utveckling. Initiativtagare är bland andra Microsoft, Apple och att antal kommuner som Nacka, Västerås, Malmö, Köping och Botkyrka samt någon friskola. Gemensamt för alla är att man kommit mer eller mindre långt i satsningar på personliga datorer till elever.

Diskussionen kom att handla mycket om de värden vi som arbetar med utveckling av IT i skolan tror på. Om hur vi gemensamt bör jobba med att lyfta fram goda exempel och argument och få fler att förstå varför vi tycker det här är så angeläget. Och så naturligtvis om vad vi gärna skulle se för inriktning på forskning om En-till-En.

Vi kom ganska lätt överens om att fokus på den forskning som vi vill se måste ligga på utvecklingen av lärande, lärmiljöer och lärarens roll. En inriktning med pedagogik, kunskapssyn och lärarroll i fokus. Samtidigt återvände vi flera gånger till den betydande vikten av ett gott ledarskap och det slår mig så här i efterhand att vi nog bör överväga att också studera det, liksom att vara måna om att tydigt koppla forskningen till våra aktuella styrdokument.

Summa summarum så behövs det forskning på alla de här områdena och jag hoppas verkligen att vi når fram till det. Några personer fick också i slutet av mötet i uppdrag att formulera ett förslag till ett forskaruppdrag. Ser med spänning fram emot att få ta del av det.

Det är en ganska märklig känsla att sitta där och inse att det här faktiskt handlar om en riktigt stark Undergroundrörelse som växer sig större och starkare för varje dag. Om processer som tar fart och utvecklas i en riktning som sällan pekas ut av rikspolitiken, men som av verksamheten bedöms som så viktiga att de är oumbärliga, oundvikliga och värda att driva och satsa på. Och plötsligt blir jag så oerhört glad. Glad över att det finns röster i Sverige idag som på djupaste allvar talar om att placera skolan i nutiden mot framtiden, om paradigmskiften och den största förändring skolans står inför sedan folkskolan infördes 1842. Det är en Undergorundrörelse som snarast borde lyftas upp i ljuset så att den, förutom ljus får luft och näring att växa sig stark och livskraftig. Händer det, kan vi prata paradigmskifte i skolan på allvar, ett skifte som är bra för vår elever.

Glad att få vara med om det här, hälsar en som också gladdes åt den atmosfär som mötte på YBC i morse. Kände mig som hemma. Tack för det!


fredag 20 november 2009

Eleverna vinner på priset!

I tisdags utnämndes min hemstad Falkenberg till Sveriges IT-kommun 2009 och vi som arbetat med IT-frågorna i kommunen fick ett fantastiskt kvitto på allt det arbete vi gjort de senaste åren. Det känns otroligt roligt, hedersamt och skönt att få en sådan bekräftelse på att vi har jobbat rätt och bra. Men vad betyder den egentligen för skolorna i Falkenberg?

Tja, först och främst pekar de tunga aktörerna i juryn ut en riktning, en väg vi i Falkenberg redan går på, men som tack vare detta känns mer trygg att vandra. Vi kan nu gå än mer rakryggade, med mer självsäkra steg och också våga oss på att öka tempot lite. Inte så att vi tänker att vi ska eller måste springa ifrån. Nej, men vi kan nu visa vägen med mer råg i ryggen. Bra för våra elever.

Det ger också lite av en turboeffekt på vår verksamhet. Genom att få bekräftat att man gör rätt och bra sporras man att göra mer, förhoppningsvis mer riktigt och ännu bättre. Ja vi har erhållit en grym "Feed forward" som boostar självförtroende, fyller på energidepåer och triggar oss att anta nya utmaningar. Det måste vi ta vara på. Bra för våra elever.

Priset funkar med hundra procent säkerhet också som tungt slagträ, och då menar jag inte fysiskt, utan som argument i debatten om IT i skolan i synnerhet och om skolan i allmänhet. Juryns motivering är ett för mig tydligt "statement".

”Falkenberg växer med sikte på en hållbar framtid och sätter in IT-pengarna, där de gör mesta möjliga långsiktiga nytta. Vad kan vara bättre än att ge alla elever i årskurs sju till nio egna bärbara datorer? Juryn fäster särskild uppmärksamhet vid att Falkenberg satsat på den nya, växande generationen och på att kommunen trots en liten IT-funktion klarar av att agera strategiskt och effektivt.”

Vad man säger är att det är svårt att hitta nåt som är bättre än att satsa på IT som ett redskap för lärande. Att det är svårt att hitta nåt som ger bättre valuta för pengarna. Och i gengäld får man dessutom en skola i nutid för framtid. En relevant skola. Vem vill inte ha en sån när den är bra för eleverna?

Ja det finns mycket att säga om det här och vi kommer säkert att surfa på svallvågen ett bra tag framöver. Det lär jag skriva mer om, fast just nu tänker jag mest på att det är en ynnest att få arbeta med allt det här. Och allra, allra bäst är att få vara med och följa hur det lyfter våra elever och deras prestationer och ger dem relevanta kompetenser för framtiden. Då kan vi börja snacka prisvärt!

Nu är det dock dags att ta lite helg, vilken börjar med en stund i favoritsoffan med Imogen Heap i högtalaren :-)
Over and out!

torsdag 19 november 2009

Framme vid startlinjen

Somliga startsträckor är sannerligen längre än andra och den mot att starta en egen blogg kan nog läggas till de längre. Men så nu, helt plötsligt, är jag äntligen (?!) framme vid startlinjen!
Lämnar Jante bakom den och skapar en egen plats för egna tankar online. Lite var ordet för dagen... men jag kommer tillbaka!

Nöjd, glad och trött IT-ledare i Sveriges IT-kommun 2009
(En utmärkelse jag tänker skriva mer om så fort andan faller på)