tisdag 1 december 2009

Att äga sina hjul

Idag har jag åter träffat ”min” Tänk Om grupp, ett fantastiskt kreativt gäng med mestadels skolledare som under 8 dagar i höst jobbat intensivt med ledarskapet i skolan med fokus på framtid och En-till-En.

Alla i gruppen beskriver sin vardag och vi lyssnar till varandras berättelser med igenkännande. Det händer mycket bra vad gäller utveckling i våra verksamheter men ändå fastnar vi så lätt i alla detaljer vi brottas med i vardagen. Att diskutera detta i gruppen ger ett gott stöd. Det finns en enormt stor samlad kunskap i det här gänget och de kreativa förslagen till lösningar haglar. Vilken resurs!!!

Vi resonerar en stund om varför vi ibland upplever att vi inte lyckas förmedla värden och visioner till de som arbetar i våra verksamheter och Helena L´ Estrade sätter ord på vad jag tror vi alla innerst inne vet. Att det handlar om att göra om och bearbeta det man vill förmedla så att det sitter i magen, ja i hela kroppen och inte bara i huvudet. Först då kan vi säga det vi vill och verkligen mena det. Så rätt, så rätt.

Jag tänker att det är nåt jag verkligen erfarit. Ja egentligen ända sen jag sökte och fick jobbet som IT-pedagog 2002 har känslan av hur viktigt och rätt det vi gör i Falkenberg är funnits i hela kroppen. Det är en väldigt behaglig känsla som fyller mig med energi och att jag önskar att alla som ska leda skolan in i framtiden ska förunnas det samma så att de vågar och orkar ta ett steg fram, styra skeppet och hålla det kvar på rätt kurs när det blåser.

Några skulle säkert säga att det är typiskt lärare. Att lärare alltid måste uppfinna sina egna segel eller hjul och inte kan köpa de som redan finns på marknaden. Och visst är det precis vad det handlar om. Kanske inte att hela tiden uppfinna egna hjul, men att amortera och betala ränta på de man valt ut tills de faktiskt verkligen är ens alldeles egna. Först då tar de verksamheten med bästa möjlig kvalitet och komfort i riktning mot målet.

Ledarskapet är avgörande för vad skolan är och ska bli. Det handlar om vart man ska, och varför. Om vilken skola våra ungdomar behöver bäst. Om att skapa bilder och visioner om en skola för framtiden och förmedla dem. Om att bryta vanor och mönster, slakta heliga kor och hitta drivkrafter som ger en verklig, relevant skola för nutid och framtid. Ska man förmå köra hela vägen, styra i rätt riktning och skapa en resa med kvalitet och komfort måste kroppen vara med. Först då blir resan på riktigt.

Avslutar trött och nöjd för den här gången med ett boktips. Om du gillar romaner får du inte missa fantastiska Maj-Gull Axelssons senaste bok Is och vatten, vatten och is. Ett rent läsnöje.