fredag 20 november 2009

Eleverna vinner på priset!

I tisdags utnämndes min hemstad Falkenberg till Sveriges IT-kommun 2009 och vi som arbetat med IT-frågorna i kommunen fick ett fantastiskt kvitto på allt det arbete vi gjort de senaste åren. Det känns otroligt roligt, hedersamt och skönt att få en sådan bekräftelse på att vi har jobbat rätt och bra. Men vad betyder den egentligen för skolorna i Falkenberg?

Tja, först och främst pekar de tunga aktörerna i juryn ut en riktning, en väg vi i Falkenberg redan går på, men som tack vare detta känns mer trygg att vandra. Vi kan nu gå än mer rakryggade, med mer självsäkra steg och också våga oss på att öka tempot lite. Inte så att vi tänker att vi ska eller måste springa ifrån. Nej, men vi kan nu visa vägen med mer råg i ryggen. Bra för våra elever.

Det ger också lite av en turboeffekt på vår verksamhet. Genom att få bekräftat att man gör rätt och bra sporras man att göra mer, förhoppningsvis mer riktigt och ännu bättre. Ja vi har erhållit en grym "Feed forward" som boostar självförtroende, fyller på energidepåer och triggar oss att anta nya utmaningar. Det måste vi ta vara på. Bra för våra elever.

Priset funkar med hundra procent säkerhet också som tungt slagträ, och då menar jag inte fysiskt, utan som argument i debatten om IT i skolan i synnerhet och om skolan i allmänhet. Juryns motivering är ett för mig tydligt "statement".

”Falkenberg växer med sikte på en hållbar framtid och sätter in IT-pengarna, där de gör mesta möjliga långsiktiga nytta. Vad kan vara bättre än att ge alla elever i årskurs sju till nio egna bärbara datorer? Juryn fäster särskild uppmärksamhet vid att Falkenberg satsat på den nya, växande generationen och på att kommunen trots en liten IT-funktion klarar av att agera strategiskt och effektivt.”

Vad man säger är att det är svårt att hitta nåt som är bättre än att satsa på IT som ett redskap för lärande. Att det är svårt att hitta nåt som ger bättre valuta för pengarna. Och i gengäld får man dessutom en skola i nutid för framtid. En relevant skola. Vem vill inte ha en sån när den är bra för eleverna?

Ja det finns mycket att säga om det här och vi kommer säkert att surfa på svallvågen ett bra tag framöver. Det lär jag skriva mer om, fast just nu tänker jag mest på att det är en ynnest att få arbeta med allt det här. Och allra, allra bäst är att få vara med och följa hur det lyfter våra elever och deras prestationer och ger dem relevanta kompetenser för framtiden. Då kan vi börja snacka prisvärt!

Nu är det dock dags att ta lite helg, vilken börjar med en stund i favoritsoffan med Imogen Heap i högtalaren :-)
Over and out!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar