onsdag 25 augusti 2010

Ordning och reda? SJÄLVKLART!

Inleder höstens bloggande nyss hemkommen från en fantastisk stund vid randen av ett stormande hav där det för bara några veckor sedan låg tusentals människor och lapade sol och glass. Man tänker så bra vid havet. Så här tänkte jag idag.
Om man ska kunna köra en bil krävs att vissa grundförutsättningar är uppfyllda. Den måste ha ett chassi, hjul, styrning, motor och en mängd andra saker som är nödvändiga för att den ska kunna gå att köra över huvud taget. Men ingen av oss nöjer oss idag med att gå till bilhandlaren och fråga efter en bil med däck, chassi och bränsletank. Nej vi vill att den ska spegla vår personlighet, erbjuda god komfort, vara säker, kunna ta oss i olika riktningar mot resmål som ger oss upplevelser, hjälpa oss att klara det praktiska i vardagen eller ge oss en oförglömlig kick i accelerationsögonblicket. Kort och gott, när vi pratar bil pratar vi sällan om grundförutsättningarna utan tar fokus på helt andra saker som känns viktiga för oss här, nu och i framtiden.

De flesta av oss inser nog att detta är ganska logiskt och att det vore idiotiskt om vi lät våra krav på bilar inskränka sig till de mest elementära funktionerna. Ändå, är det just precis det så många gör när de i dessa valtider diskuterar dagens skola!

Vad är det då man lägger så stort fokus på i den politiska debatten, jo ordning och reda!!! Och det ÄR inget fel på ordning och reda. Det är till och med alldeles förträffligt i många olika sammanhang. MEN, det är bara EN av många viktiga grundförutsättningar för att en arbetsplats, eller skolan för den delen, ska fungera. Men allt det andra då, som krävs för en god arbetsmiljö som får människor att må väl, känna sig sedda och leverera bättre resultat som för utvecklingen framåt? Var finns de diskussionerna i den politiska debatten?

Jag håller verkligen med professor Tomas Kroksmark när han i en intervju för SVT:s Rapport säger:

" Det som behövs i dag är att man lär sig se bortom det uppenbara och utveckla sätt att hantera nya situationer. Man måste våga prova att experimentera, vara innovativ och modig. "

Tänk om gårdagens bilbyggare hade gjort som många av dagens skolpolitiker och fortsatt att år ut och år in enbart fokusera på bilens mest basala grundförutsättningar. Om de inte sett bortom det uppenbara, vad hade hänt då? Jo vi hade suttit där utan vindrutetorkare, säkerhetsbälten, mugghållare, AirCondition, ABS-bromsar, krockkuddar, stolsvärme, justerbara säten, GPS:er …

Ordning och reda är viktigt för skolan, precis som ett chassi är en viktig grundförutsättning för att en bil ska gå att köra över huvud taget. Men om vi bara fortsätter att fokusera på och prata om en självklar grundförutsättning kommer vi sakta men säkert att göra skolan till en Trabant. Och det har vi i vårt lilla land råd med om vi vill fortsätta att leka med de andra jättarna i gräddfilen på Autobahn.

Så snälla politiker! Tänk OM, Tänk VIDARE och lägg mer av er dyrbara energi på att diskutera framtidens skola i ett kunskapsintensivt samhälle. Det skulle hjälpa istället för stjälpa skolan!

Sist men inte minst, ett tips till dig som missat Ann-Marie Körlings fullkomligt underbara ord om lärande. Läs och njut!!!

1 kommentar:

  1. Kloka och tankvärda ord. Det är verkligen som du skriver, varför hålla på och tjata om den grundläggande, se framåt och ta de nya verktygen till hjälp. Det kan bli en intressant valdebatt om politikerna var mer "långsynta"
    hoppas att det kommer bra saker ur dessa diskussioner så småningom.

    SvaraRadera